Faalangst

Raak je ook vlak voor je (rij)examen in paniek? Zelfs na zestig lessen denk je nog steeds aan die ene keer dat je motor afsloeg of die keer dat je vergat voorrang te verlenen! En heb je dan nog steeds het idee dat je er niet klaar voor bent? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van faalangst, geen ramp juist goed om te weten!


Bij Rijschool ALEX komen we zeer regelmatig kandidaten tegen met een vorm van faalangst, dit hoeft niet tijdens de lessen enkel te zien zijn maar kan zeer zeker ook tijden het toetsen of examens een enorme blokkade zijn, waardoor er vaak (ver) onder het niveau gepresteerd wordt. Tijdens een examen komt faalangst het meeste voor, wat kan leiden tot het zakken voor het examen met alle gevolgen van dien. Dan hebben we het nog niet over de extra lessen en een nieuw praktijk examen.
 
Rodny is een gecertificeerd faalangst instructeur  in hart en nieren en kan je als geen ander begeleiden  tot het praktijk examen. Rodny weet als geen ander hoe het beste naar het examen toe te werken in rustige en duidelijke stappen. Houd wel rekening met het feit dat Rodny de faalangst niet weg nemen kan, echter kan hij je heel goed begeleiden hoe hier mee om te gaan, op een dusdanige manier dat de kans op blokkeren tijden een dergelijk examen geminimaliseerd word.


Maar wat is Faalangst eigenlijk?
Met enige regelmaat is het onduidelijk wat er nou onder FAALANGST wordt verstaan, er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om niet te slagen, of wanneer je blokkeert ten gevolge van angst.


Het is dus letterlijk gezien de angst om niet te slagen. Je bent bang dat je faalt. Dat het onverhoopt toch een groot fiasco wordt ondanks een goede voorbereiding. Gedachten als "het zal me toch niet lukken" en "ik weet zeker dat ik ga zakken" of "ik krijg toch wel een black-out" zijn voor jou meer dan bekend, soms spoken ze al weken door je hoofd heen. Je blijft er maar aan denken en de gedachtes uitschakelen dat lukt al helemaal niet. het gebeurd soms dat mensen er wakker van blijven liggen doordat ze maar lopen te piekeren en/of malen over het naderende onheil.


Op het moment dat het rijexamen gaat beginnen en je moet/wil presteren, krijg je als gevolg van deze faalangst last van: zweten, rood worden, hartkloppingen, trillen van handen en/of knieen, misselijkheid, maagpijn of buikpijn. Je kunt niet meer helder denken, soms kan je niet meer uit je woorden komen of je begint zelfs te stotteren.


De angst voor falen heb je enkel als er iets van je verwacht wordt. En wanneer er na je prestatie direct beoordeeld wordt, zoals het (rij)examen.

We noemen deze vorm van Faalangst ook wel "Passieve faalangst" waarbij voor jou geldt: motorische faalangst, je kan het koppelingspedaal niet meer goed bedienen, waardoor je al schokkend weg rijd of de motor afslaat. Waardoor je aan allerlei andere dingen gaat denken behalve het verkeer, bijv. "zie je nou wel!" of "wat zal die man/vrouw nou wel niet denken"


Om deze vorm van faalangst tegen te gaan kan je onder anderen gebruik maken van deze ademhalingstechniek:

  • Ga op je rug liggen op je bed, de bank of de vloer maar zorg ervoor dat je prettig ligt.
  • Leg je ene hand op je maag en adem langzaam door je neus, gaat je hand omhoog? zo niet, dan adem je niet door je buik, maar via je borst. Dat kan je controleren door je andere hand op je borst te leggen en te voelen of  deze wel omhoog gaat, tijdens het in ademen.
  • We houden ons bij de hand op de buik, dit kan ook een opengeslagen tijdschrift of een niet al te dik boek zijn.
  • Adem nu langzaam door je neus in 4 tellen in, en beeld je voor dat je buik een ballon is die zich langzaam vult met lucht. Als het goed is gaat je hand nu wel langzaam omhoog.
  • Houd je adem een seconde vast en adem langszaam (4 tellen) uit door je mond.
  • na het uitademen wacht je 1 tel en herhaal je het in en uitademen

Als je deze oefening tien dagen achter elkaar voor 5 minuten volgt en tijdens je dagelijkse bezigheden ook af en toe oplet dat je op deze manier ademt , wordt deze ademhaling een tweede natuur en zal je een stuk meer rust vinden.
 
Faalangst rijlessen in Dronten, Lelystad en omgeving!

Ben je opzoek naar een rijschool in de omgeving van Dronten, Lelystad of Swifterbant voor faalangst rijlessen? Stop dan nu met verder zoeken! Rijschool ALEX heeft een gecertificeerd faalangst instructeur in dienst die je via onze unieke faalangst rijlessen als geen ander kan begeleiden tot en met het rij-examen. Wil je meer weten over deze rijlessen in Lelystad Dronten, Swifterbant of Biddinghuizen? Neem dan contact met ons op!